Beleid Longfonds

Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof. Zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. We strijden voor mensen met een longziekte en willen gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte. Het Longfonds financiert onderzoek naar longziekten. Zo zoeken we naar een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte en werken we aan een vaccin tegen astma. We willen longziekten zoals COPD en longfibrose stoppen. En nog mooier zou zijn als we in de toekomst beschadigde longen kunnen herstellen.

Onze wens voor de toekomst komt steeds dichterbij: iedereen gezonde longen! 

Longziekten

Voor ruim één miljoen mensen in Nederland met een ongeneeslijke longziekte gaat ademen niet vanzelf. Velen van hen vechten dagelijks tegen benauwdheid.

Naast astma en COPD zijn er ook longziekten die minder vaak voorkomen, maar wel ernstig zijn. Zeldzame longziekten zijn bijvoorbeeld alpha-1, bronchiëctasieën, cystic fibrosis (CF), longfibrose, pulmonale hypertensie en sarcoïdose. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) komt op voor alle mensen met een longziekte.

Gezonde longen

Als Longfonds zijn we er ook voor iedereen met gezonde longen. Dat willen we zo houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. Zo komen we op voor gezonde klaslokalen en willen we dat er geen nieuwe scholen meer komen naast een snelweg. Ook willen we voorkómen dat kinderen gaan roken.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij willen dat er een therapie wordt gevonden waarmee longziekten gestopt kunnen worden. En nog mooier zou zijn dat we op den duur beschadigde longen zelfs kunnen herstellen. Wetenschappelijk onderzoek is heel erg belangrijk bij het voorkomen, genezen en behandelen van longziekten. Daarom besteden we veel geld aan wetenschappelijk onderzoek. Een kwart van onze inkomsten gaat naar onderzoek naar longziekten. Zonder de hulp van donateurs, leden en sponsoren is dat niet mogelijk. Dan zouden veel onderzoeken stil komen te liggen.

Campagnes en projecten

Ook gaat een deel van onze inkomsten naar landelijke en regionale projecten. Denk maar aan campagnes voor schonere lucht in scholen of de COPD-risicotest. Met deze en al onze andere projecten strijden wij voor een betere toekomst voor mensen met een chronische longziekte.

‘Wij strijden voor gezonde longen en tegen longziekten’

 


Michael Rutgers, directeur Longfonds

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.