De genetische bijdrage aan het verloop van longfunctie en pathofysiologie van toegenomen longfunctieverlies in een groot cohort dat gedurende 30 jaar is gevolgd.

    Boezen, H.M., dr.; Postma, D.S., prof.dr. | UMC Groningen | 1 januari 2003 | 3.2.02.51

Net als de rest van het lichaam zijn de longen gedurende het leven onderhevig aan veranderingen. Met name de longfunctie, meestal uitgedrukt in de inhoud van de longen en de hoeveelheid lucht die maximaal in één seconde kan worden uitgeademd, verandert. De eerste twintig levensjaren neemt de longfunctie toe, waarna na een stabiele periode en vervolgens een langzame afname van de longfunctie optreedt. Bij de meeste mensen neemt de longfunctie bij het ouder worden af met ca. 30 ml per jaar. Bij sommige mensen is de jaarlijkse achteruitgang van de longfunctie echter groter, tot wel 100 ml per jaar.

Grote bevolkingsonderzoeken, zoals het al meer dan 30 jaar durende Vlaardingen-Vlagtwedde onderzoek, tonen aan dat roken, het hebben van een allergie en gevoelig zijn voor koude lucht en mist (hyperreactiviteit) de kans op een snelle achteruitgang van de longfunctie vergroten. Tweelingonderzoek suggereert dat de snelheid waarmee de longfunctie afneemt daarnaast een genetische basis heeft. Welke genen hierbij betrokken zijn is echter nog onbekend.

Dit project heeft als doel meer inzicht te verkrijgen in de genetische factoren die een rol spelen bij de snelheid waarmee de longfunctie afneemt in de loop der jaren. Het project maakt hiervoor gebruik van gegevens uit het Vlaardingen-Vlagtwedde onderzoek. Van ruim 1000 deelnemers aan de studie van wie al 30 jaar lang elke 3 jaar gegevens zijn verzameld (longfunctie, allergieën, roken enz), zal het DNA worden onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende patronen (polymorfismen) in genen die op de een of andere manier te maken hebben met de longfunctie. Dit zal inzicht moeten geven op de genetische bijdrage aan de snelheid van afname van longfunctie.

Deze samenvatting is geschreven door wetenschapsjournalist Marten Dooper.

Keyword: COPD genetica longfunctieverlies cohort

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.