Impact van omgevingsfactoren op het immuunsysteem bij astma

    Van de Pol, M.A. | Universiteit van Amsterdam | 13 september 2013 |

Patiënten met allergisch astma zijn overgevoelig voor prikkels in de lucht die ze inademen. Het is duidelijk dat stofjes uit onze leefomgeving deze aandoening beïnvloeden, maar het precieze mechanisme hierachter is nog onduidelijk. Marianne van de Pol onderzocht een aantal omgevingsfactoren en ontdekte dat LPS en inname van probiotica patiënten met allergisch astma kan helpen.

Bij allergisch astma reageren de luchtwegen geïrriteerd en ontstoken door blootstelling aan allergenen zoals huisstofmijt of huidschilfers van dieren. De immunologische interacties die hierachter schuilgaan zijn complex en grotendeels nog onopgehelderd. Belangrijke spelers zijn de T-helper type-2 lymfocyten (subtype witte bloedcellen) en de cytokines (ontstekingsstoffen) die zij produceren. Deze specifieke cytokines (IL-4, IL-5 en IL-13) spelen een belangrijke sturende rol bij de allergisch ontstekingsprocessen. De mate waarin deze T-helper 2 cellen en de cytokines in de luchtwegen aanwezig zijn, verschilt per patiënt en ernst van de astma. Van de Pol onderzocht dit complexe immuunrespons mechanisme achter allergisch astma en vond een aantal puzzelstukjes.

Darmflora

De afgelopen jaren zijn nieuwe therapieën onderzocht die door verandering van de samenstelling van de darmflora direct of indirect de immuunrespons beïnvloeden. Van de Pol deed een studie naar het effect van een bepaalde combinatie pre- en probiotica (met probioticum Bifidobacterium breve). Inname van deze pre-probioticamix blijkt in staat om de allergische reactie in het bloed te kunnen onderdrukken. Dit betekent dat op langere termijn de allergeen-geïnduceerde immuunrespons (via T-helper 2) bij astmapatiënten zou kunnen afnemen.

Hogere dosis LPS

Van de Pol onderzocht ook de invloed van LPS, een bacteriële celwandcomponent en endotoxine. Lage concentraties LPS komen binnenshuis voor en ook patiënten met allergisch astma ademen dit dus dagelijks in. Van de Pol heeft ontdekt dat deze allergische astmapatiënten met een allergie voor huisstofmijt baat kunnen hebben bij hogere dosis LPS. Deze hogere concentraties LPS lijken de immuunrespons zo te veranderen dat de witte bloedcellen van deze patiënten minder heftig reageren. Of technisch gezegd: hogere dosis LPS lijken de T-helper 2 response terug te kunnen draaien.

Link met bloedcirculatie

Van de Pol heeft gevonden dat zelfs na een aantal weken de gevolgen van blootstelling aan allergenen in het bloed te meten is terwijl de lokale luchtwegeffecten dan alweer verdwenen zijn. Haar onderzoek toont ook aan dat de luchtwegen van allergisch astma-patiënten niet alleen afwijkend reageren op allergenen, maar ook meer stollingsactiviteit vertonen en gevoeliger zijn voor aspecifieke ontsteking. Verder onderzoek is nodig naar de invloed van bloedcirculatiefactoren op de allergische activiteit.  

Deze samenvatting is geschreven door wetenschapsjournalist Chretienne Vuijst.

Keyword: Allergische astma immuunrespons immuunsysteem allergenen LPS probiotica

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.