Inspanningsastma bij kinderen vermindert kwaliteit van leven

    Driessen, J. | Vrije Universiteit Amsterdam | 20 september 2013 |

Inspanningsastma bij kinderen leidt tot een slechtere kwaliteit van leven. Deze vorm van astma is vaak een teken dat de longziekte niet goed onder controle is. De in Nederland vaak aanwezige droge en koude lucht waarin de inspanning moet worden geleverd, versterkt de obstructie van de luchtwegen waardoor inspanningsastma ontstaat. Dit constateert Jean Driessen in zijn promotieonderzoek.

Bij inspanningsastma treedt een vernauwing van alle luchtwegen op, waarna de grote luchtwegen het vlotste herstel laten zien. Inademen door de neus is altijd het beste, omdat de neus de inademingslucht ‘voorverwarmt’ en bevochtigt. Bij zware inspanning is de noodzakelijke ademhaling groter dan de maximale neusademhaling waardoor de ventilatie wordt overgenomen door mondademhaling. Dat zorgt ervoor dat de lagere luchtwegen afkoelen en uitdrogen. Vooral de uitdroging – dus niet de afkoeling – van de luchtwegen is de ‘trigger’ voor het ontstaan van inspanningsastma, stelt Jean Driessen.

Invloed op sport en spel

De sportarts voerde zijn onderzoek bij kinderen met astma uit op een ijsbaan in Enschede. De lucht boven de ijsvloer is constant en bootst de typische Nederlandse wintersituatie goed na. Kinderen met astma moesten gedurende zes minuten hardlopen op een loopband die op de ijsbaan stond. Voor en na de test werd de longfunctie gemeten.
Uit het onderzoek van de promovendus blijkt dat de luchtwegobstructie bij een groot deel van de kinderen optreedt tijdens inspanning. Dat kan het plezier in sport en spel ernstig beperken. De luchtwegvernauwing is in sommige gevallen heftig. De helft van de kinderen ervaart vijftien minuten na het staken van de inspanning bovendien nog een beperking van hun inademing. Dit kan een verlengd gevoel van benauwdheid geven.

Verminderd zelfbeeld

De inspanningsastma leidt tot een vermindering van de sportprestatie, wat volgens Driessen kan resulteren in een verminderd zelfbeeld en een slechtere kwaliteit van leven. Ook de fitheid en gezondheid van hart- en bloedvaten loopt daardoor schade op, aldus de sportarts. Een eenmalige hoge dosis fluticasonpropionaat vermindert luchtwegvernauwing door inspanningsastma. Dit effect bereikt vooral de grotere luchtwegen.
Driessen deed daarnaast nog een andere opvallende bevinding. Kinderen met astma die een slechte longfunctie én een hoog BMI hebben, hebben ook een grotere kans hebben op inspanningsastma. Hoe deze relatie tussen een te hoog lichaamsgewicht en inspanningsastma precies tot stand komt, moet vervolgonderzoek uitwijzen.

Deze samenvatting is geschreven door wetenschapsjournalist Aliëtte Jonkers. 

Keyword: astma inspanningsastma kinderen

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.