Inspanningsniveau bij pulmonale hypertensie verbetert na ijzerinfuus

    Ruiter, G. | Vrije Universiteit Amsterdam | 18 februari 2014 |

Het inspanningsniveau van patiënten met idiopathische pulmonale hypertensie en een ijzertekort verbetert als zij worden behandeld met een infuus met een hoge dosis ijzer. Ook de kwaliteit van leven nam toe. Arts en onderzoeker Gerrina Ruiter toont dit aan in een kleine studie waarin 30 mensen gedurende 12 weken na het infuus werden onderzocht.

Bij patiënten met linkszijdig hartfalen en een ijzertekort is bekend dat bij het herstellen van het ijzergehalte door middel van een ijzerinfuus het uithoudingsvermogen verbetert. Patiënten met pulmonale hypertensie hebben in plaats van linkszijdig vaak problemen met de rechter harthelft. Of ijzertekort bij deze patiëntengroep vaak voorkomt en wat de consequenties daarvan zijn, was tot voor kort echter onbekend.

IJzertekort bij 43 procent

Gerrina Ruiter zette daarom een onderzoek op waarbij het ijzergehalte van 70 mensen met pulmonale hypertensie werd gemeten. Bij 30 mensen (43%) werd een tekort aan ijzer gevonden. Deze patiënten konden zich ook minder goed inspannen tijdens een looptest, hoewel de hartfunctie vergelijkbaar was in beide groepen. Een behandeling met ijzertabletten gedurende vier weken had geen effect in bijna de helft van de behandelde patiënten.

Langer inspannen

Ruiter besloot daarop om een nieuwe studie op te zetten binnen het PH-kenniscentrum in het VUmc. In plaats van tabletten kregen 30 patiënten met pulmonale hypertensie nu een hoge dosis ijzer via een infuus. Twaalf weken na het ijzerinfuus waren de ijzerwaarden genormaliseerd bij alle patiënten. De deelnemers aan het onderzoek konden zich allemaal langer inspannen op een submaximaal niveau en het duurde ook langer voordat er spierverzuring optrad. Hoewel de hartfunctie gelijk was gebleven na de behandeling met het ijzerinfuus, was de kwaliteit van leven vooruit gegaan. Uit kleine biopten die uit een beenspier van de patiënten werden gehaald, bleek dat de zuurstoftoevoer en het zuurstofverbruik na het infuus eveneens waren verbeterd.

Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten met idiopathische pulmomale hypertensie. De promovenda meldt dat de resultaten uit deze studie mogelijk niet opgaan voor patiënten met andere subtypen. 

Keyword: pulmonale hypertensie PH ijzertekort ijzer hartfalen

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.