Lange termijn bescherming van allergische astma door TLR2

    Folkerts, Prof. G. | Utrecht Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen | 3 mei 2013 |

Lange termijn bescherming van allergische astma door TLR2: een mogelijke verklaring voor de hygiëne hypothese?

In een recent rapport van de Amerikaanse biopharmaceutische onderzoeksbedrijven over de ontwikkeling van medicijnen tegen astma, is beschreven dat er op dit moment 24 miljoen astma patiënten zijn in Amerika waarvan meer dan de helft kinderen zijn onder de leeftijd van 18 jaar. Bovendien is het de meest voorkomende chronische aandoening onder kinderen. In 2012 werden in Amerika 74 medicijnen onderzocht tegen astma die allemaal in klinische trails waren/zijn of in afwachting zijn van beoordeling door de Food and Drug Administration.

In vele gevallen worden nieuwe medicijnen onderzocht op de acute fase van astma. Er zijn maar weinig preklinische studies uitgevoerd waarin ook de langere termijn effecten onderzocht werden. Dat is opvallend omdat astma een chronisch ziekte is waarbij juist de pathologische veranderingen op langere termijn onderzocht dienen te worden.

Binnen de groep van Prof. Antoon van Oosterhout (GRIAC Research Instituut), heeft dr. Martijn Nawijn en anderen, de schouders gezet onder een langere termijn preklinische studie, die recent gepubliceerd is in het vooraanstaande tijdschrift PLOS one.

Regulatoire T cellen zijn van groot belang voor de regulatie van het immuunsysteem. Studies hebben laten zijn dat het toedienen van regulatoire T cellen aan allergisch muizen, de ontsteking in de luchtwegen kan remmen. Interventie strategieën die er op gericht zijn om het aantal regulatoire T cellen lokaal in de luchtwegen te verhogen zouden dus therapeutisch van belang kunnen zijn. De onderzoekers van het laboratorium voor allergie en luchtweg aandoeningen kwamen op het originele idee om de regulatoire T cellen te verhogen door een Toll-like receptor 2 agonist toe te dienen aan de luchtwegen tijdens de blootstelling aan het allergeen. Toll-like receptoren zijn redelijk recent ontdekt door een Duitse onderzoekster die zo enthousiast was over de ontdekking van deze receptoren dat zij de naam “Toll”” er aan gaf.

TLR-2 receptoren herkennen gedeeltes van de celmembraan van Gram-negatieve en positieve bacteriën, mycoplasma, mycobacteriën, gist en parasieten. Het bijzonder aan bovenstaande studie is, is dat de lange termijn effecten van astma onderdrukt konden worden door toediening van de TLR-2 agonist aan de luchtwegen. De overgevoeligheid van de luchtwegen was geremd, het aantal eosinofielen in de luchtwegen was verminderd en inderdaad waren de regulatoire T cellen verhoogd. Bovendien waren de Interleukine 10 waardes en de FoxP3+ cellen verhoogd.

Deze interessante preklinische bevinding biedt nieuwe therapeutische mogelijkheid voor de behandeling van allergische aandoeningen. Bovendien zou het een verklaring kunnen bieden voor de hygiëne hypothese. De hygiëne hypothese houdt in dat kinderen die te weinig zijn blootgesteld aan micro-organismen en parasieten, mogelijk meer ontvankelijk zijn voor allergische aandoeningen door onderdrukking van de ontwikkeling van het immuunsysteem. Er wordt verondersteld dat de Th1 kant van het immuunsysteem minder gestimuleerd wordt waardoor Th2 reacties meer op de voorgrond treden. Hierbij spelen regulatoire T cellen, het onderwerp van het besproken artikel, een belangrijke rol!

Prof Gert Folkerts
Afdeling Farmacologie
Utrecht Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen
 

Keyword: TLR2 allergisch astma hygiene hypothese

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.