Meer aandacht nodig voor slaapklachten bij COPD

    Stege, G. | Radboud Universiteit Nijmegen | 4 september 2013 |

De slaapkwaliteit van patiënten met een chronisch obstructieve longziekte (COPD) kan ernstig verstoord zijn. Artsen zouden daarom speciale aandacht moeten besteden aan de slaapklachten bij deze patiënten, stelt Gerben Stege in zijn proefschrift. Een verbeterde slaapkwaliteit zal, zo stelt hij, een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten met COPD. Met name het slaapmiddel temazepam kan veilig gebruikt worden om de slaap te bevorderen, zonder enige nadelige effecten op de ademhaling.

Slaapproblemen bij mensen met COPD komen vaak voor. Artsen moeten in hun achterhoofd houden dat meer dan 50 procent van hun patiënten met COPD slaapklachten kunnen hebben, zegt Gerben Stege in zijn proefschrift. Vraag patiënten met COPD daarom naar slaapklachten, adviseert hij. Kennis hebben van het ontstaansmechanisme en de behandelmogelijkheden van slaapstoornissen geeft artsen een middel in handen om de kwaliteit van leven van COPD-patiënten te verbeteren.

20 procent gebruikt slaapmiddel

Op dit moment raden richtlijnen het gebruik van slaapmiddelen bij COPD af. Toch gebruikt meer dan 20 procent van de mensen met COPD een slaapmiddel dat wordt voorgeschreven door de huisarts. Volgens Stege wijst dat erop dat andere methoden om de slaap te verbeteren (zonder slaapmiddelen) onvoldoende effectief zijn. De middelen die huisartsen het vaakst voorschrijven aan mensen met COPD zijn temazepam, oxazepam, diazepam en zolpidem. Gerben Stege onderzocht de veiligheid van deze middelen door de koolzuurspanning (PCO2) tijdens de slaap te meten. Dat deed hij met een transcutane sensor.

Temazepam veilig

Met name herhaaldelijk gebruik van temazapam blijkt niet de ademhaling en de gaswisseling te beïnvloeden tijdens de slaap bij patiënten met ernstig COPD. Daarnaast heeft temazepam geen positieve of negatieve effecten op de ademhaling, de gaswisseling en dyspnoe overdag. Hoewel Stege adviseert terughoudend te zijn met het voorschrijven van slaapmedicatie, zegt hij: ‘Onze bevindingen suggereren dat temazepam veilig kan worden gebruikt door patiënten met COPD zonder nadelige effecten op de ademhaling. Dit is een belangrijke bevinding, want het verschaft patiënten en artsen een behandelmogelijkheid tegen slaapklachten zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over ongunstige bijwerkingen op de ademhaling.‘
Desalniettemin moeten artsen zich nog wel bewust zijn van andere bijwerkingen van temazepam, aldus Stege, die daarom adviseert het middel niet langer dan een maand achtereenvolgend te gebruiken.

Grotere studies nodig

Een zwakte in de studie is echter het kleine aantal proefpersonen dat deelnam aan de studie van Stege. Dat erkent de promovendus zelf ook. Daarom noemt hij zijn onderzoek ook een ‘oriënterende studie’: er zijn grotere studies met meer deelnemers nodig om de resultaten te bevestigen. Ook drukt Stege artsen op het hart om, alvorens slaapmedicatie voor te schrijven, eerst de reguliere COPD-behandeling te optimaliseren en patiënten te adviseren om te stoppen met roken.
 

Keyword: COPD slaap slaapmiddelen slaappillen kwaliteit van leven

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.