Mensen met astma hebben bijna 9 keer hoger risico op longembolie

    Sneeboer, Marlous | Universiteit van Amsterdam | 4 november 2016 |

Mensen met astma lopen een hoger risico op een longembolie of een trombosebeen. Hoe ernstiger de astma, hoe hoger het risico. Het gebruik van inhalatiecorticosteroïden (in pufjes) of orale corticosteroïden (prednison) brengt bovendien een verhoogd risico op een tweede longembolie met zich mee. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marlous Sneeboer.

Het was al bekend dat het slijm uit de luchtwegen van mensen met astma meer stofjes bevat die de bloedstolling activeren. Of er ook een verhoogde stollingsneiging van het bloed is bij mensen met astma was tot nu toe nog niet bekend. Sneeboer mat daarom de bloedstolling bij zowel mensen met astma als bij gezonde proefpersonen. Ze deed dit in verschillende situaties. Ze bestudeerde de bloedstolling als de astma stabiel was. En ook in periodes waarin de astma ontregeld was. De deelnemers aan het onderzoek moesten dan extra medicatie nemen. Daarnaast onderzocht Sneeboer het effect van astmamedicatie op de bloedstolling en de kans op het krijgen van een tweede longembolie.

Stootkuur prednison verhoogt stollingsneiging

Uit dit onderzoek bleek dat mensen met astma inderdaad een verhoogde kans lopen dat hun bloed gaat stollen. Mensen met ernstig astma hebben zelfs een negenvoudige keer hoger risico op het ontwikkelen van een longembolie. Een stootkuur prednison geeft bij zowel gezonde mensen als bij mensen met astma een toename van de bloedstolling. Dit kwam naar voren uit een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie die Sneeboer uitvoerde als onderdeel van haar promotieonderzoek. Haar conclusie is dan ook dat de toegenomen bloedstollingsneiging bij mensen met astma dus niet alleen wordt veroorzaakt door de mate van luchtwegontsteking, maar ook door het gebruik van astmamedicatie.

Pufjes versus tabletten

In een andere studie keek Sneeboer of het gebruik van astmapufjes (inhalatiecorticosteroïden) of tabletten (prednison) de kans op een tweede longembolie vergroten. Bij mensen die tabletten slikten, was dat inderdaad het geval. In de groep van mensen die langer dan zes maanden geleden een orale ontstekingsremmer zoals prednison hadden geslikt, zag ze echter een beschermend effect. Datzelfde patroon zag ze bij het gebruik van inhalatiecorticosteroïden, al was het effect minder groot.
Orale ontstekingsremmers als prednison worden in de praktijk vaak gebruikt. De impact van het verhoogde risico op een longembolie kan dus groot zijn, waarschuwt Marlous Sneeboer in jaar proefschrift. Daarom moeten (long)artsen zich bewust zijn van dit risico als zij orale ontstekingsremmers voorschrijven aan mensen die al eens een longembolie hebben gehad, zo adviseert ze. Ze wijst er daarnaast op dat de symptomen van een longembolie kunnen lijken op een benauwdheidsaanval van astma. De resultaten uit dit proefschrift kunnen nieuwe inzichten bieden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen astma, concludeert ze.

Keyword: astma bloedstolling longembolie prednison

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.