Micro-organismen in sigarettenrook en het ontstaan van COPD

    Bezemer, Gillina | Universiteit Utrecht | 29 januari 2015 | 3.2.12.129FE

Recent is ontdekt dat sigarettenrook levende micro-organismen bevat. Doel van dit project is na te gaan welke soorten micro-organismen er precies voorkomen in sigarettenrook en in hoeverre deze een rol spelen bij het ontstaan van COPD. 

Roken is de belangrijkste veroorzaker van COPD. Sigarettenrook bevat een grote hoeveelheid verschillende chemische stoffen die schade kunnen toebrengen aan het longweefsel. Recent is ontdekt dat sigarettenrook ook levende micro-organismen bevat. Dat tabak bacteriën en schimmels bevat, is al geruime tijd bekend. Tot voor kort werd er echter van uit gegaan dat het branden van de sigaret deze micro-organismen doodt en dat er alleen losse celwandproducten van deze micro-organismen in de longen van de roker terecht komen. Door sigarettenrook over voedingsbodems in een steriele ruimte te leiden, is echter aangetoond dat er ook levende micro-organismen in de rook aanwezig zijn. Dit betekent dat deze micro-organismen ook kunnen bijdragen aan het ontstaan van COPD.

Doel van het onderzoek tijdens dit fellowship is de bacteriën in de sigarettenrook nader te karakteriseren. Dit gebeurt door de bacteriën te kweken en met behulp van PCR-techniek genetisch in kaart te brengen. Door te variëren met kweekmedia en door de kweekomstandigheden te optimaliseren zal getracht worden zoveel mogelijk verschillende soorten bacteriën te identificeren.

Door muizen bloot te stellen aan sigarettenrook en vervolgens via bronco-alveolaire lavage na te gaan welke bacteriesoorten er in de longen van deze muizen aanwezig zijn, kan inzicht verkregen worden in hoeverre de bacteriën in de sigarettenrook daadwerkelijk de longen kunnen koloniseren. Deze bacteriën spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van COPD.

 

Deze samenvatting is geschreven door wetenschapsjournalist Marten Dooper
 

Keyword: COPD sigarettenrook bacterie

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.