Muismodellen voor link COPD en hart- en vaatziekten

    P. Padmini Khedoe | Universiteit Leiden | 9 mei 2017 |

Mensen met COPD hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ontstekingsprocessen in het lichaam vormen vermoedelijk de link tussen de twee chronische aandoeningen. Purnima Padmini Khedoe bestudeerde deze link in verschillende muismodellen voor COPD en atherosclerose.

In haar proefschrift zet Padmini Khedoe eerst uiteen welke mechanismen kunnen bijdragen aan de interactie tussen COPD en cardiovasculaire ziekten (CVD). Dit zijn o.a. pulmonale en systemische ontsteking, emfyseem en hyperlipidemie. Ook geeft ze een overzicht van de meest gebruikte muismodellen voor COPD en atherosclerose (aderverkalking als onderliggende basis voor CVD).

Emfyseem en atherosclerose

Padmini Khedoe onderzocht de rol van emfyseem in de ontwikkeling van aderverkalking, evt. gecombineerd met systemische ontsteking. Hiervoor gebruikte ze APOE*3-Leiden (E3L) muizen, die door een genetisch defect atherosclerose ontwikkelen als ze veel vet eten. Ze wekte in deze muizen emfyseem op door ze een eiwit (elastase) te geven die de longen aantast en door toediening van LPS werd longontsteking gecreëerd. Elastase veroorzaakte een dosisafhankelijke verhoging in emfyseem maar emfyseem alleen had geen effect op de ontwikkeling van atherosclerose. LPS veroorzaakte een bescheiden maar significante verhoging in de grootte van de atherosclerotische lesies.

Mesenchymale stromale cellen

Padmini Khedoe gebruikte een vergelijkbaar model voor de ontwikkeling van een nieuwe gezamenlijke therapie voor COPD en CVD: behandeling met mesenchymale stromale cellen (MSC). Ze vond echter geen effecten hiervan op ontsteking in de longen en bloedvaten en ook niet op de ontwikkeling van emfyseem en atherosclerose. Toch concludeert ze dat MSC nog steeds een potentiële therapie kan zijn voor COPD-patiënten met CVD. Meer onderzoek is nodig met MSC in hogere doses en met frequentere toediening. In de toekomst kunnen MSC mogelijk ook als vector fungeren om geneesmiddelen toe te dienen.

Bruin vetweefsel

Padmini Khedoe onderzocht ook de rol van bruin vetweefsel in vetmetabolisme en atherosclerose. In tegenstelling tot wit vetweefsel dat vetten voornamelijk opslaat, produceert bruin vetweefsel warmte door de verbranding van vetzuren. Padmini Khedoe’s onderzoek bevestigt dat bruin vetweefsel een belangrijke rol speelt in de stofwisseling van triglyceriden-rijke lipoproteïnen. Padmini Khedoe onderzocht wat voor rol activatie van bruin vetweefsel speelt in de ontwikkeling van hyperlipidemie en atherosclerose. Ze gebruikte hiervoor verschillende muismodellen: muizen die een gehumaniseerd lipoproteïnenprofiel hebben met een functionele ApoE en LDLr-route (E3L.CETP) en twee andere muismodellen waarbij de LDLr of ApoE-genen zijn uitgeschakeld.
Activatie van bruin vetweefsel vertraagde de ontwikkeling van atherosclerose in de E3L.CETP-muizen. Ook zorgde het voor een verhoogd energieverbruik en verlaagde bloedwaarden van triglyceriden en cholesterol doordat een verhoogde opname van vetzuren. Voor deze effecten moet de ApoE-LDLr-route echter wel intact blijven, zo bleek uit de resultaten met de knock-out muizen. 

Keyword: COPD CVD cardiovascular disease hart- en vaatziekten atherosclerose aderverkalking emfyseem lipiden vetmetabolisme bruin vetweefsel.

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.