Spirometrie in de huisartsenpraktijk

    Poels, JP, et al. | UMC St. Radboud | 1 juni 2006 | 3.4.02.18

Nederlandse huisartsen gebruiken spirometrie voornamelijk om te zien of de gekozen therapie aanslaat. Huisartsen die getraind zijn in het toepassen van onderzoek binnen hun praktijk gebruiken eerder spirometrie als methode. Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek dat Patrick Poels en zijn collega’s publiceerden in Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Zij onderzochten hoe Nederlandse artsen gebruikmaken van spirometrie in hun praktijk. In totaal namen 61 praktijken met 144 huisartsen en 179 praktijkondersteuners deel aan het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat artsen de methode voornamelijk gebruiken om te zien of een behandeling met inhalatiesteroïden aanslaat (58 procent). Belangrijke factoren die werden geassocieerd met het gebruik van spirometrie zijn: plezier in het werk, interesse in onderzoek en deelname aan spirometrie trainingen. Binnen de praktijk zijn er tevens factoren die bijdragen aan het wel of niet toepassen van spirometrie. De aanwezigheid van een praktijkondersteuner, delegeren van medische taken, toepassen van protocollen en het gebruik van spirometrie in verschillende ruimtes in de praktijk.

Met behulp van het onderzoek van Poels werd duidelijk waar de knelpunten en verbeterpunten liggen in het toepassen van spirometrie in de huisartsenpraktijk. Het benadrukt onder andere het belang van een praktijkondersteuner in de zorg voor mensen met longaandoeningen.

Om het gebruik en de toepassing van spirometrie te verbeteren in de huisartsenpraktijk draagt het Astma Fonds bij aan de ontwikkeling van een DVD. Tjard Schermer van de afdeling huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud is verantwoordelijk voor de instructie-DVD waarop uitleg wordt gegeven over spirometrie in de huisartspraktijk.

Variation in spirometry utilization between trained general practitioners in practices equipped with a spirometer. Poels, JP et al. Scand J Prim Health Care. 2006 Jun;24(2):81-7.

Keyword: spirometrie huisarts eerste lijn diagnostiek

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.