Systemische- en lange termijn effecten van bronchoscopische longvolume reductie met eenrichtings ventielen voor de behandeling van patiënten met ernstig emfyseem

    Dr. Dirk-Jan Slebos | UMCG - CIRO Maastricht UMC - Radboud UMC | 7 juli 2017 | 5.1.17.171

Voor patiënten met ernstig COPD helpt de huidig beschikbare behandeling vaak onvoldoende tegen kortademigheid. Er bestaan wel mogelijkheden zoals een longvolume verkleinende operatie of zelfs longtransplantatie, maar deze hebben erg veel bijwerkingen en worden niet vaak toegepast. 'Bronchoscopische longvolumereductie' met 'een-richtingsventielen' is een nieuwe behandeling (uitgevoerd met een bronchoscoop en niet met een operatie) voor patiënten met zeer ernstig COPD. Deze behandeling heeft een zeer goed effect op longfunctie, inspanningsvermogen en kwaliteit van leven, en zal binnenkort als standaard behandeling beschikbaar komen.

De behandeling met 'ventielen' is echt maatwerk: van te voren is het van groot belang dat precies bekeken wordt welk soort COPD de patiënt heeft: is er sprake van emfyseem ("de rek uit de longen") of bronchitis? Hoeveel 'restlucht' na uitademen blijft er achter? Is er een luchtstroom tussen de longkwabben?, enzovoorts. Zo zijn we voorafgaand aan de behandeling in staat te voorspellen of de behandeling geschikt is om toe te passen. Vanwege deze succesvolle ontwikkeling is deze behandeling per 2017 opgenomen in de wereldwijde COPD behandelrichtlijn. Omdat de ventiel behandeling nog erg nieuw is, maar voor weinig mensen beschikbaar en we nog niet goed weten wat de resultaten zijn op de lange termijn, is er nog veel onderzoek nodig om deze behandeling door te ontwikkelen. In dit onderzoek richten we ons op een aantal aspecten rondom de behandeling met een-richtingsventielen:

  • het nog beter kunnen herkennen van de geschikte patiënten voor deze behandeling,
  • onderzoeken wat de gevolgen van de behandeling zijn op onder andere: kwaliteit van leven, lichamelijke aanpassingen ter hoogte van het hart, de spieren en stofwisseling en de rol van longrevalidatie bij deze behandeling
  • en tenslotte goed bijhouden wat de behandel effecten, maar ook bijwerkingen zijn op de lange termijn (5 jaar).

Dit onderzoeksvoorstel is een samenwerking tussen drie zeer deskundige en ervaren onderzoeksgroepen op het gebied van verschillende aspecten van de behandeling van COPD. Door de bundeling van onze krachten kunnen we een belangrijke stap voorwaarts maken met de ontwikkeling van deze vernieuwende zorg op maat voor alle ernstig COPD patenten in de wereld.

Keyword:

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.