Wetenschappelijk Jaarsymposium 2007

    Verduyn, MJC | Astma Fonds | 30 november 2007 |

Op vrijdag 30 november vond het Wetenschappelijk Jaarsymposium plaats. Onder het thema ‘Nieuwe perspectieven voor astma en COPD’ werden belangrijke opbrengsten en toepassingen gepresenteerd, die zijn voortgekomen uit onderzoek dat door het Astma Fonds gesubsidieerd is.

Dat uitwisseling van deze informatie belangrijk is, bleek al uit de opening van de dagvoorzitter Jan Willem Lammers: ‘We gaan de hele wereld rond met onze presentaties maar we weten eigenlijk nauwelijks wat er hier in eigen land gebeurd’.

Naast de posterpresentaties van zowel funderend als toegepast onderzoek vonden er ook twee pro-con discussies plaats met o.a. prof. Clive Page (King’s College, Londen UK). De stelling van de eerste discussie was: ‘Biomarkers voor COPD zijn noodzakelijk’. De stelling van de tweede discussie was: ‘Patiënten met een milde vorm van astma moeten behandeld worden met een patiënt-gerichte behandeling (alleen medicijnen nemen indien nodig en geen onderhoudsdosering).

Lees hier het verslag van de pro-con discussie COPD Lees hier het verslag van de pro-con discussie astma

Daarnaast was er ook aandacht voor patiëntenparticipatie in het wetenschappelijk onderzoek. In twee presentaties werden de verschillende mogelijkheden van patiëntenparticipatie geschetst: van proefkonijn tot onderzoeksleider. Een mooi voorbeeld hiervan schetste Laura Fregonese (Leids Universitair Medisch Centrum), namelijk ‘PAAIR – Patient’s Association and Alpha-1 International Registry. Hierin werken patiënten en dokters/onderzoekers nauw samen.

Tot slot vond ook de uitreiking plaats van de Scientific Travel Award. Deze award van 15.000 euro geeft een jonge onderzoeker de kans om vernieuwende (missende) wetenschappelijke kennis over COPD en astma in het buitenland om deze daarna toe te kunnen passen in Nederland. De award is uitgereikt aan Evi Merken (afdeling longziekten, Academisch Ziekenhuis Maastricht). Zij gaat naar het National Institute of Health (Baltimore, Verenigde Staten) om onderzoek te doen naar ‘Myocyte cell death in COPD’. Het uiteindelijke doel hiervan is een nieuw therapeutische toepassing om spierverlies bij COPD te voorkomen.

Het abstracten-boek kunt u downloaden als u inlogt bij de werkgroepen. Hierin staan samenvattingen van alle onderzoeken die op het jaarsymposium gepresenteerd zijn.

Het evaluatieformulier van het jaarsymposium kunt u ook digitaal invullen. U kunt het hier downloaden. Nadat u het ingevuld heeft mailt u het naar: research@astmafonds.nl

Het wetenschappelijk jaarsymposium 2008 zal plaatsvinden op donderdag 4 december.  


Uitreiking van de Scientific Travel Award door Joost v/d Aardweg

Keyword: Astma Fonds Jaarsymposium 2008 congres

Terug naar het overzicht

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.