Toekenning Persoonlijke Subsidie

30-01-2017 11:56

In december 2016 zijn twee nieuwe persoonlijke subsidies toegekend. Deze subsidie voor getalenteerde jonge onderzoekers biedt hen de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder te ontwikkelen en een eigen onderzoek-niche te creëren.

Lieuwe Bos van het AMC in Amsterdam
Zij gaat onderzoek doen naar verandering in het respiratoire microbiologische en biochemische milieu na de start van CFTR gerichte therapie in patiënten met taaislijmziekte.
Het is bekend wat deze medicijnen doen op de menselijke cellen in de long, maar het is geheel onduidelijk hoe de bacteriële gemeenschap hierop reageert. Het doel van deze studie is om te evalueren hoe de bacteriën in de long reageren op gerichte behandeling ten aanzien van CFTR.

Alen Faiz van het UMC Groningen
Zijn onderzoek richt zich op meer inzicht in de genetische en epigenetische bestuurders van sigarettenrook gevoeligheid bij COPD.
Hij verwacht met zijn onderzoek meer inzicht te krijgen in de aanhoudende genetische veranderingen die veroorzaakt worden door roken, waardoor mogelijk nieuwe aangrijpingspunten gevonden kunnen worden voor vroegtijdige interventie en betere behandeling.

 


 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over subsidies, zorg en onderzoek naar astma, COPD en andere longziekten.