Compartmentalized signaling

  • Naam promovendus: Dr W.J. Poppinga
  • Instituut Universiteit: Poppinga
  • Datum van promotie: 02-03-2017
  • Afgesloten

Onderzoek naar de rol van AKAP eiwitten (A-kinase anchoring proteins) in ontstekingsreacties en luchtwegvernauwing bij COPD

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is een chronische ontstekingsziekte van de longen die voornamelijk door roken en luchtvervuiling wordt veroorzaakt. Volgens verwachtingen van de WHO zal COPD in 2030 als ziekte op rang vijf en als doodsoorzaak zelfs op rang drie staan. COPD wordt gekenmerkt door een toenemende benauwdheid die het gevolg is van een abnormale ontstekingsreactie op o.a. tabaksrook. Er bestaan op het ogenblik geen geneesmiddelen voor de preventie of genezing van COPD.

Wij hebben de rol van AKAP eiwitten (A-kinase anchoring proteins) in ontstekingsreacties en luchtwegvernauwing bij COPD onderzocht. Luchtweggladde spiercellen hebben verschillende AKAPs; partieel is hun expressie gevoelig voor tabaksrook. Hieronder AKAP5 en AKAP12, die de werking van bèta-agonisten beïnvloeden. Longen van COPD patiënten hebben ook minder AKAP5 en AKAP12 expressie. Muizen zonder AKAP tonen een verhoogde tabaksrook-geïnduceerde vrijmaking van ontstekingsstoffen aan. Muizen zonder AKAP5 reageren ook veel sterker op tabaksrook met meer ontstekingscellen in de long; muizen zonder AKAP12 hebben zelfs zonder tabaksrook een verhoogde ontsteking in de long. Bovendien zijn spieren in het longweefsel van muizen zonder AKAP12 minder gevoelig voor bèta-agonist-geïnduceerde verslapping. Het AKAP12 gen heeft een aantal varianten die de werking van bèta-agonisten in patiënten beïnvloeden.

Samengevat tonen onze studies aan dat een verminderde expressie van AKAP5 en AKAP12 in COPD patiënten mogelijk een belangrijke bijdrage kan leveren aan luchtwegontstekingen en een verminderde werking van bèta-agonisten in COPD patiënten. Hierdoor kan symptoombestrijding minder effectief worden. Daarom denken wij dat het herstellen van AKAP compartimenten een nieuw doel voor medicijnen in COPD.

Voortgekomen uit onderzoek 3.2.11.015