Cursus ‘Patiëntenparticipatie voor onderzoek’

17-06-2021 11:10

In de cursus ‘Patiëntenparticipatie voor onderzoekers’ leer je heel praktisch hoe je patiënten in onderzoek kunt betrekken en wat de meerwaarde daarvan is. Het loont namelijk om een patiënt als actieve gesprekspartner bij je onderzoek te betrekken. Deze cursus richt zich op theoretische en praktische aspecten van het werken met patiëntvertegenwoordigers in onderzoek.

De cursus wordt op maat aangeboden en kan zowel op locatie als online worden gevolgd. Er is onder meer aandacht voor de Kickstarter en Participatiematrix, intro-video’s ter voorbereiding en interactieve werkvormen waarmee je je eigen ideeën kunt toetsen aan het perspectief van een patiëntonderzoeker.

Trainers zijn dr. Annemiek van Rensen en Rob Hagen. Annemiek is ervaren bèta collega-onderzoeker met ruim tien jaar ervaring als adviseur/trainer op het gebied van patiëntenparticipatie bij onderzoek en geneesmiddelontwikkeling. Rob is voormalig voorzitter van de werkgroep Patiëntenparticipatie bij de Parkinsonvereniging en patiëntenexpert. Deelnemers waarderen de cursus gemiddeld met een 8,1.

Onderzoeker Mirjam Plantinga is initiatiefnemer van deze eendaagse cursus van PGOsupport bij het UMCG. Zij zegt: “de inbreng van de patiëntenexpert wordt zeer gewaardeerd. Hij licht namelijk vanuit eigen ervaring knelpunten toe. En dat levert vaak eyeopeners op. Nic Schräder is PhD-onderzoeker van het UMCG. Hij deed de cursus en zegt erover “de cursus triggerde me mijn onderzoek nog meer te structureren. Ook de onderlinge discussies waren waardevol omdat verschillende deelnemers al ervaring hadden met patiëntenparticipatie.

Lees meer ervaringen met patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek in het PGOsupport magazine ‘Supporter’.

< Terug naar overzicht