Ding tot en met 3 maart mee naar de Sterk Participatie Prijs

28-02-2019 11:30

Prijs voor onderzoekers die patiënten betrekken

Net als vorig jaar kunnen onderzoekers, die patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel maken in hun onderzoek, meedingen naar de Sterk Participatie Prijs. De prijs is voor die onderzoeker die patiëntparticipatie het beste op expliciete manier heeft geborgd in het onderzoeksproject. Meedoen kan nog tot en met 3 maart.
 
Met de Sterk Participatie Prijs wil het Longfonds onderzoekers uit het longenveld stimuleren om patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel te laten zijn in hun onderzoek, waarbij patiënten in alle fasen van het onderzoek als gelijkwaardige partner een rol spelen. Ze zijn een belangrijke gesprekspartner, want mensen met een longziekte weten als enige precies hoe het is om te leven met een longziekte. De prijs is vernoemd naar Prof. Dr. Peter Sterk. Hij behoorde tot de wereldtop van onderzoekers op het gebied van longen en heeft tijdens zijn imposante carrière laten zien dat hij patiëntparticipatie hoog in het vaandel heeft.

Patiënten betrekken

Bij patiëntparticipatie wordt gedacht aan een actieve rol van patiënten bij de opzet, begeleiding en rapportage van het onderzoek. Een rol die verder gaat dan informeren en raadplegen van patiënten, een rol die dichter ligt bij adviseren, meebeslissen en gedeelde regie.

De prijs bedraagt € 15.000. Met dit geld kan de winnaar de betrokkenheid van mensen met een longziekte bij zijn onderzoek nog verder vergroten en borgen. De winnende onderzoeker maakt een filmpje over zijn onderzoek en de participatie van patiënten hierbij. Het filmpje wordt ingezet om andere onderzoekers te inspireren.

Doet u mee?

Dien uw abstract uiterlijk 3 maart 2019 in op www.weekvandelongen.nl en beantwoord de aanvullende vragen. Het onderzoek moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. De abstracts en antwoorden op de aanvullende vragen worden bekeken door een beoordelingscommissie, bestaande uit Prof. Dr. Peter Sterk, mensen met een longziekte, en de researchcoördinator van het Longfonds.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Week van de Longen.

 

< Terug naar overzicht