Fellowship voor Dymph Klay

06-07-2018 12:27

Fellowships zijn bedoeld om jonge getalenteerde onderzoekers te ondersteunen bij hun specialisatie en bij het uitbreiden van hun wetenschappelijke netwerk. Dymph Klay doet onderzoek naar de behandeling van patiënten met familiaire longfibrose. 

Fibrotische interstitiële pneumonias (IP) is een groep van zeldzame longziekten die zich kenmerkt door de ontwikkeling van littekenweefsel in het interstitium, het gebied tussen de longblaasjes en de bloedvaten waar de gasuitwisseling plaatsvindt. Ongeveer 20% van de fibrotisch IP patiënten heeft een eerstegraads familielid met longfibrose. Op radiologische beelden laten een deel van deze patiënten zowel kenmerken van ontsteking als fibrose zien. Op dit moment worden patiënten met idiopathische longfibrose (IPF) behandeld met antifibrotische medicijnen. Familiaire longfibrose patiënten (FPF) ontvangen dezelfde behandeling. Maar het is de vraag of deze behandeling voor deze specifieke groep van patiënten ook de beste behandeling is of dat een combinatie van verschillende medicijnen een betere optie zou zijn. Tot nu toe zijn alleen ziektemodellen zoals muizen en cellijnen gebruikt om antwoord op deze vraag te krijgen.

In dit onderzoek wordt het effect van antifibrotische en immuun-onderdrukkende medicijnen getest op in het lab gekweekte 3D longblaasjes die door een speciale techniek zijn gegroeid vanuit huidfibroblasten van patiënten met FPF. Er wordt gekeken of er veranderingen optreden in de aanwezigheid van fibrotische-, ontstekings- en celdood eiwitten en of er verschillen zijn in effect tussen verschillende FPF patiënten De resultaten van deze studie zullen bijdragen aan het verbeteren van de behandeling van FPF patiënten.
 

< Terug naar overzicht