Lieuwe Bos winnaar van de Dirkje Postma Talent Award 2020

29-06-2020 01:26

Dit jaar is de Dirkje Postma Talent Award gewonnen door Lieuwe Bos van het Amsterdam UMC. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar een ademtest die ervoor moet zorgen dat mensen met een longziekte sneller de juiste behandeling krijgen. De prijs werd uitgereikt door Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Lieuwe Bos kreeg de prijs omdat de jury vindt dat zijn onderzoek degelijk is opgezet en bijdraagt aan de oplossing van een groot probleem. De ademtest kan er namelijk voor zorgen dat antibiotica bij een longontsteking beter wordt ingezet. Door een longontsteking kunnen mensen met een chronische longziekte minder makkelijk ademen en minder dingen doen. Als de ademtest de bacteriën in de uitgeademde lucht kan herkennen, kan er sneller gekozen worden voor het juiste antibioticum en kunnen longinfecties beter worden behandeld. De jury was daarnaast onder de indruk van de manier waarop Lieuwe Bos zijn voorstel verdedigde en hoe hij tot nu toe zijn wetenschappelijke carrière heeft opgebouwd. “Met de subsidie van €200.000 gaan we een vervolgonderzoek doen om nóg meer te leren over de verschillende soorten longinfecties die er zijn.” zegt Lieuwe Bos.

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen zodat zij de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière kunnen zetten. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de Publieksprijs, de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten, dit jaar niet uitgereikt. Ook vond om die reden de uitreiking dit jaar niet plaats tijdens de Week van de Longen in Ermelo, maar op een feestelijk versierd kantoor van het Longfonds.

< Terug naar overzicht