Nominaties Sterk Participatie Prijs

04-04-2018 01:39

De beoordelingscommissie, bestaande uit Prof. Dr. Peter Sterk, mensen met een longziekte, en de researchcoördinator van het Longfonds, hebben de volgende onderzoekers genomineerd:

• Yvonne Goërtz (titel abstract: FAntasTIGUE)
• Celine Hendriks (titel abstract: Sarcoïdose en arbeidsparticipatie: behoefte aan definitie van belastbaarheid bij keuringen)
• Karen Moor (titel abstract: Ontwikkeling en evaluatie van een thuismonitoringprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose)

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Week van de Longen op woensdag 11 april om 16.45 uur.

Sterk Participatie Prijs

Met de Sterk Participatie Prijs wil het Longfonds onderzoekers uit het longenveld stimuleren om patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel te laten zijn in hun onderzoek, waarbij patiënten in alle fasen van het onderzoek als gelijkwaardige partner een rol spelen. Ze zijn een belangrijke gesprekspartner, want mensen met een longziekte weten als enige precies hoe het is om te leven met een longziekte. De prijs is vernoemd naar Prof. Dr. Peter Sterk. Hij behoorde tot de wereldtop van onderzoekers op het gebied van longen en heeft tijdens zijn imposante carrière laten zien dat hij patiëntparticipatie hoog in het vaandel heeft.

Patiënten betrekken

De prijs is voor die onderzoeker die patiëntparticipatie op expliciete manier heeft geborgd in zijn/haar onderzoeksproject. Hierbij wordt gedacht aan een actieve rol van patiënten bij de opzet, begeleiding en rapportage van het onderzoek. Een rol die verder gaat dan informeren en raadplegen van patiënten, een rol die dichter ligt bij adviseren, meebeslissen en gedeelde regie.
De prijs bedraagt € 15.000 en wordt van 2018-2022 jaarlijks toegekend. Met dit geld kan de onderzoeker de betrokkenheid van mensen met een longziekte bij zijn/haar onderzoek nog verder vergroten en borgen. De winnende onderzoeker maakt een filmpje over zijn/haar onderzoek en de participatie van patiënten hierbij. Het filmpje wordt ingezet om andere onderzoekers te inspireren.

< Terug naar overzicht