Onderzoekers in de prijzen

30-04-2018 10:19

Sterk Participatie Prijs

De Sterk Participatie Prijs is gewonnen door Karen Moor van het Erasmus MC. Zij ontving de prijs voor haar onderzoek naar de ontwikkeling en evaluatie van een thuismonitoringprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose. Via dit programma kunnen patiënten thuis hun longfunctie meten en klachten online bijhouden. Karen Moor won de prijs omdat zij volgens de beoordelingscommissie als beste patiëntparticipatie op expliciete manier heeft geborgd in haar onderzoeksproject. De prijs bedraagt € 15.000. Met dit geld kan de onderzoeker de betrokkenheid van mensen met een longziekte bij zijn/haar onderzoek nog verder vergroten en borgen. De prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De prijs is opgedragen aan Prof. Dr. Peter Sterk, een van de beste longonderzoekers ter wereld. Hij heeft voor elkaar gekregen dat patiënten bij steeds meer longonderzoek mogen meepraten en –denken. Zij weten immers als geen ander wat het betekent om met een longziekte te moeten leven.

Dirkje Postma Talent Award 

Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award (zie foto). Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Soms gaan die niet meer weg. Mirjam Kool wil met haar onderzoek uitvinden waarom dat zo is en zo de sleutel vinden voor een betere behandeling.

Kool: “Natuurlijk hoopte ik stiekem dat ik zou winnen, maar ik had het niet verwacht! Ik ben een groot bewonderaar van Dirkje Postma en daarom extra trots dat ik deze prijs krijg. Maar het is vooral heel belangrijk voor mensen met sarcoïdose. De ziekte komt namelijk niet heel veel voor, waardoor het lastig is om geld te krijgen voor onderzoek. Met deze prijs kunnen we hard aan de slag, zodat we straks beter begrijpen wat er precies misgaat bij sarcoïdose. En nog belangrijker: hoe we deze longziekte het beste kunnen behandelen.”

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.

Publieksprijs

Rianne de Vries van het AMC won gisteren de Longdagen Publieksprijs 2018, de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Haar onderzoek naar de SpiroNose, een slim apparaatje dat longziekten ruikt, werd door het aanwezige publiek gekozen.

Stelt u eens voor; even blazen bij de huis- of longarts en direct weten of u een longziekte heeft. Door haar onderzoek naar deze elektronische neus komt dit een stapje dichterbij. Met de Publieksprijs won De Vries 2.500 euro voor onderzoek, mogelijk gemaakt door sponsor Chiesi.

< Terug naar overzicht