Toegekende fellowships 2017

14-12-2017 09:51

Fellowships zijn bedoeld om jonge getalenteerde onderzoekers te ondersteunen bij hun specialisatie en bij het uitbreiden van hun wetenschappelijke netwerk.

Richelle Kosse van de Utrecht University

Haar onderzoek gaat meer inzicht geven in het gebruik van de ADAPT app onder jongeren. Doel van deze app is om het medicijngebruik van astma patiënten te verbeteren. Via de ADAPT app kan een medicatie alarm worden gezet en filmpjes bekeken. Ook bevat de app vragenlijsten om je astma klachten in beeld te brengen, en kan er via de app gechat worden met de apotheek. Hoe hebben de jongeren de app nu écht gebruikt; welke onderdelen van de app zijn effectief? En hoe kunnen we deze voor iedere astma patiënt beschikbaar maken?

Carmen Veith van Universiteit Maastricht

Idiopathische longfibrose (IPF) is een chronische longziekte met een levensverwachting van slechts drie jaar. Op dit moment zijn er geen volledig effectieve behandelingsmogelijkheden voor IPF. Wel zijn er twee medicijnen die de achteruitgang van de ziekte bij een deel van de patiënten kunnen remmen, te weten pirfenidone and nintedanib. Door het effect van deze twee medicijnen te testen op longcellen geïsoleerd uit IPF patiënten, wil Carmen proberen te voorspellen welk geneesmiddel het meest effect zou hebben bij de verschillende patiënten. Ook het effect van saracatinib op deze cellen wordt gemeten. Met deze aanpak hoopt zij voor aanvang van behandeling al de juiste therapie te kunnen voorspellen, zodat elke IPF patiënt een gepersonaliseerde en optimale behandeling kan ondergaan.

< Terug naar overzicht