Twee winnaars voor de Sterk Participatie Prijs 2020

29-06-2020 01:46

Voor het eerst is de Sterk Participatie Prijs niet uitgereikt aan één, maar aan twee onderzoekers. De winnaars zijn Marieke Duiverman van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Charlotte Poot van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij kregen allebei een bedrag van 7.500 euro, uitgereikt door Truus Teunissen en Prof. Dr. Peter Sterk. Met dit bedrag zorgen ze ervoor dat mensen met een longziekte bij hun onderzoek betrokken worden - én blijven.

Marieke Duiverman won de prijs voor het ‘Reconsider-onderzoek’. Daarmee toonde ze aan dat het voor mensen met ernstig COPD net zo effectief is om thuis te wennen aan een nachtelijk beademingsmasker, als in het ziekenhuis. Maskerbeademing in de nacht is voor deze mensen een goede therapie om de ademhaling te verbeteren. Thuis wennen aan het masker is goedkoper en voor patiënten bovendien een stuk prettiger. Patiënten zijn vanaf het begin tot het eind bij dit onderzoek betrokken geweest. Marieke Duiverman: “Voor mij is het betrekken van patiënten bij onderzoek een continu proces. En het grote voordeel is dat we daardoor nu meteen aan de wens van mensen met ernstig COPD tegemoet kunnen komen.”

Charlotte Poot heeft met het ‘Acceptance-onderzoek’ de jury overtuigd. In dit onderzoek heeft zij - samen met astma-patiënten en zorgverleners - het programma van de ‘slimme astma inhalator’ verder ontwikkeld. Een slimme astma inhalator houdt het medicatiegebruik van mensen met astma bij. Dit gebeurt met behulp van ingebouwde sensoren. Hiermee kan de patiënt het medicatiegebruik bekijken en herinneringen en motiverende berichten ontvangen. “We willen meer onderzoekers laten inzien hoe zinvol het is om patiënten te betrekken bij onderzoek. Daarom gaan we met het prijzengeld een filmpje maken om ook andere onderzoekers hiervan te overtuigen.” zegt Charlotte Poot.

De jury noemde beide onderzoeken ‘pareltjes’ als het gaat om het betrekken van patiënten bij onderzoek. Patiënten zijn van begin tot einde betrokken en zijn werkelijke partner in deze onderzoeken. De prijs is opgedragen aan Prof. Dr. Peter Sterk voor zijn verdiensten in het longonderzoek en zijn inzet voor patiëntparticipatie. Met deze prijs stimuleert het Longfonds de betrokkenheid van patiënten als gelijkwaardige partners bij alle fasen van onderzoek. Sinds 2018 kunnen onderzoekers meedingen naar de prijs.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de Publieksprijs, de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten, dit jaar niet uitgereikt. Ook vond om die reden de uitreiking dit jaar niet plaats tijdens de Week van de Longen, maar op een feestelijk versierd kantoor van het Longfonds.

< Terug naar overzicht