'Patiëntenparticipatie maakt je onderzoek beter én leuker'

Patiënten betrekken bij je onderzoek? Dat is altijd een goed idee, vindt onderzoeker Susanne van de Hei. 'Je werkt samen met de mensen voor wie je het doet – en het is nog leuk ook!'

Video patiëntenparticipatie

In deze video geven Susanne van de Hei, onderzoeker aan het UMCG, en Eva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie bij PGOsupport, praktische tips:

In haar onderzoek naar een slimme inhalator werkt Susanne van de Hei, onderzoeker aan het UMCG, samen met een patiëntenadviespanel van Longfonds. 'Door samenwerking met de mensen voor wie je het doet, kun je veel beter aansluiten bij wat ze nodig hebben.'

De video kwam tot stand in een samenwerking tussen promovenda Charlotte Poot van het LUMC en PGOsupport. Charlotte Poot won in 2020 de Sterk Participatieprijs van Longfonds. Met deze video zet ze het prijzengeld in om collega-onderzoekers te inspireren en handvatten te geven om patiëntenparticipatie vorm te geven in hun onderzoek.

PGOsupport is een kennis- en adviesorganisatie over patiëntenparticipatie en eigenaar van de kenniswebsite Participatiekompas over patiëntenparticipatie. De kickstarter op Participatiekompas is ontwikkeld voor en met onderzoekers die een stap verder willen zetten met patiëntenparticipatie.