Toekenning Consortiumsubsidie 2020

05-11-2020 12:51

Longfonds kende deze maand een consortiumsubsidie toe aan onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het ErasmusMC, het LUMC en het Maastricht UMC+. Onderzocht wordt of bacteriële deeltjes kunnen helpen tegen het krijgen van luchtwegklachten in het eerste levensjaar van te vroeg geboren kinderen. Met deze consortiumsubsidie ter waarde van 750.000 euro wil Longfonds samenwerking binnen het longonderzoek stimuleren.

Luchtweginfecties en een piepende ademhaling komen veel voor bij te vroeg geboren kinderen. De longen van deze kinderen zijn nog onderontwikkeld wanneer ze in contact komen met virussen, wat extra schade kan geven. Het verminderen van luchtweginfecties in het eerste levensjaar is daarom cruciaal om een afwijkende longontwikkeling tegen te gaan.

Bij gezonde peuters lijkt de inname van een poeder met bacteriële deeltjes luchtweginfecties te verminderen. Te vroeg geboren kinderen zouden hier ook extra profijt van kunnen hebben, maar zijn nooit meegenomen in eerdere studies. De onderzoekers willen weten of behandeling met het poeder luchtwegproblemen in het eerste levensjaar na vroeggeboorte kan verminderen. Het doel van dit onderzoek is uiteindelijk de longgezondheid van deze jonge kinderen te verbeteren en gepersonaliseerde behandeling aan te bieden. Dit leidt tot een hogere levenskwaliteit voor veel kinderen en ouders.

Graag feliciteert Longfonds onderzoekers dr. Gerdien Tramper, dr. Hermelijn Smits en dr. John Penders met deze toekenning.

< Terug naar overzicht