Ademtest kan bacteriën opsporen bij een longontsteking

Bij sommige longziekten heb je last van ontstekingen in de luchtwegen. Bacteriën kunnen de oorzaak hiervan zijn. Dr. Lieuwe Bos van het Amsterdam UMC heeft met steun van Longfonds onderzocht of een ademtest die bacteriën kan vinden. Daarmee kan de juiste antibiotica-behandeling gekozen worden.

Lieuwe Bos

Bacteriën in de adem

In het laboratorium hebben Lieuwe Bos en zijn team de adem van mensen met een longontsteking onderzocht met behulp van een ademtest. Voor deze test blaas je in een soort buis met een filter erin. Een machine meet in de uitgeademde lucht daarna de afgegeven stoffen van de bacteriën en ontstekingscellen. ‘We hadden verwacht dat we in de adem zowel de stoffen van bacteriën als ontstekingscellen zouden vinden’, vertelt Bos. Verrassend genoeg konden alléén de bacteriën opgespoord worden. Dit betekent dat een ademtest vooral belangrijk kan zijn om te bekijken wélke bacteriën precies de oorzaak zijn van de longontsteking.

In deze video legt Bos meer uit over zijn onderzoek en de resultaten:

Nog even wachten

Het zal nog enige tijd duren voordat de ademtest gebruikt kan worden bij mensen die last hebben van een longontsteking. ‘Als ik één ding geleerd heb van het onderzoek, dan is het dat het enorm lastig is om een test te maken die goed en breed inzetbaar is’, licht Bos toe. Dit komt doordat elk persoon een unieke combinatie van ook goede bacteriën in de longen heeft. Desondanks is Bos blij met de uitkomsten: ‘we doen met het onderzoek weer een klein stapje richting een gerichtere toepassing.’ Zo kan met een ademtest uiteindelijk beter een antibiotica-behandeling ingezet worden.

Tekst: Dyon Bakker

 

Weten hoe Bos zijn onderzoek gedaan heeft? Lees ons bericht van juni 2020.