De eerste ‘atlas’ van de menselijke long

Onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van een ‘atlas’ van menselijke longcellen. Hiermee komen ze meer te weten over de longcellen en komt een betere behandeling voor longziekten als COPD dichterbij.

Illustratie longen

Voor mensen met COPD is het op dit moment helaas niet mogelijk om van de ziekte te genezen. Dit komt onder meer doordat onderzoekers nog niet genoeg informatie hebben over de complexe longcellen. Met de ‘atlas’ van menselijke longcellen hopen ze dat daar verandering in komt.

Eigenschappen van longcellen 

Deze atlas is een model dat eruitziet als een echte long. Hierin zijn alle cellen weergegeven. Deze cellen bevatten informatie over de staat waarin ze verkeren. Wat zijn hun kenmerken? Hoe communiceren de longcellen van gezonde mensen met elkaar? Wat is het verschil met die van zieke mensen? En wat gebeurt er in de cellen als iemand een longziekte als astma of COPD krijgt? Longweefsel van longpatiënten én van gezonde mensen wordt gebruikt om de eigenschappen van de verschillende celtypes in kaart te brengen. Van deze informatie kunnen wetenschappers over de hele wereld gebruik maken in hun onderzoek naar betere behandelingen bij longziekten.

Informatie wordt wereldwijd gedeeld 

Onderzoeker Martijn Nawijn van het UMCG is coördinator van dit Europese project dat de naam discovAIR draagt. De onderzoekers ontwikkelen nieuwe manieren om met de computer ingewikkelde berekeningen te maken. Hiermee kunnen ze alle informatie over de longcellen die ze verzamelen combineren, om op die manier de ‘menselijke longcelatlas’ te maken. Dit onderzoek is onderdeel van een groot internationaal project: de Human Cell Atlas. Hierin worden alle cellen van het menselijk lichaam in kaart gebracht om gezondheid en ziekten te begrijpen. De data zijn vrij toegankelijk. Longfonds heeft bijgedragen aan eerder onderzoek naar longcellen bij mensen met astma. Dit onderzoek heeft bijgedragen aan de invulling van deze atlas.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden