Medicijn om longblaasjes te herstellen

COPD is op dit moment helaas niet te genezen. Professor Reinoud Gosens werkt, samen met een internationaal team van toponderzoekers, aan een antwoord op de vraag: waarom herstellen de longblaasjes bij mensen met COPD niet? Als deze vraag beantwoord wordt, zijn we weer dichterbij de droom van talloze mensen met een longziekte: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer. De bevindingen uit dit onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science Advances.

Reinoud Gosens

Voorlopercellen

In de longen komen ‘voorlopercellen’ voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met andere longcellen zorgen ze voor herstel van longweefsel na schade. Bij mensen met COPD doen de groeifactoren die de voorlopercellen aanzetten tot herstel het niet goed genoeg. Daarom is het belangrijk dat er nieuwe geneesmiddelen komen die ervoor zorgen dat het longweefsel herstelt.

Ontdekking

Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn team maakten gebruik van gegevens uit eerder onderzoek, om erachter te komen hoe de genen in de longen van mensen met COPD zich gedragen. Hiermee konden ze op zoek gaan naar mogelijke geneesmiddelen die ze vervolgens hebben getest op een ‘mini-long’. Dit leverde interessante resultaten op. Want wat bleek: twee geneesmiddelen (prostaglandine E2 en prostaglandine I2) zorgden ervoor dat de cellen in de mini-long gingen groeien. Bovendien had sigarettenrook door het gebruik van de geneesmiddelen geen schadelijk effect op de voorlopercellen.

Beschikbaarheid

Deze onderzoeksresultaten zijn interessant omdat de twee geneesmiddelen al beschikbaar zijn. In de toekomst willen de onderzoekers vervolgonderzoek doen naar de werkzaamheid van deze geneesmiddelen, vooral tijdens een COPD-longaanval. Longfonds steunt dit onderzoek.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden