Microplastics in kleding: risico voor longen

Iedereen draagt kleding. Maar sommige kledingstoffen kunnen gevaarlijk zijn. Bij het gebruik van nylon komen er piepkleine plastic deeltjes vrij. Hoogleraar Barbro Melgert heeft onderzocht wat de effecten hiervan kunnen zijn.

Barbro Melgert

Wat voor soort kleding je draagt, maakt uit voor je gezondheid. Dat laat Barbro Melgert, hoogleraar Respiratoire Immunologie aan de Rijksuniversiteit Groningen zien in haar onderzoek. Eerder heeft zij met steun van Longfonds gezocht naar een nieuwe manier om een longaanval te voorkomen. Nu onderzoekt ze de gezondheidseffecten van piepkleine plastic deeltjes: ‘microplastics’, uit kledingstoffen.

Nylon

Afbeelding: Nylon microplastics en luchtwegen in kweekschaaltje.

Tijdens haar onderzoek heeft Barbro Melgert gekeken naar de stoffen polyester en nylon. Deze stoffen zijn niet van natuurlijk materiaal gemaakt. Wanneer kleding van die stoffen gedragen, gewassen of gedroogd wordt, komen onzichtbare, kleine plastic deeltjes: microplastics, vrij in de lucht. Als die ingeademd worden kunnen ze in de longen blijven zitten.  

Wat de gevolgen zijn van die plastic deeltjes in de longen, was tot nu toe voor een groot deel onbekend. Melgert’s onderzoek geeft hier nu iets meer duidelijkheid over. Uit haar onderzoek met kleine luchtweg-achtige modellen blijken vooral nylon microplastics gevaarlijk te zijn. Die remmen de groei én het herstel van de gekweekte luchtwegen in het lab. Als deze uitkomsten hetzelfde blijken in ‘levende’ longen, dan zou inademing van microplastics vooral bij opgroeiende kinderen een probleem kunnen zijn.  

Het is belangrijk dat er nog meer duidelijkheid komt over de negatieve effecten van microplastics uit kleding. Vooral omdat er ook in de toekomst kleding gemaakt blijft worden van niet natuurlijke materialen. Melgert’s onderzoek helpt te bepalen welke mate van blootstelling aan microplastics nog veilig is voor de gezondheid.

Tekst: Dyon Bakker