‘Op de natuur gebaseerde bestanddelen helpen om allergieën en astma te voorkomen’

Longfonds is blij met de bemoedigende resultaten uit het internationale astmaconsortium dat onder onze regie plaatsvindt. De onderzoeksresultaten laten namelijk zien dat op de natuur gebaseerde bestanddelen kunnen helpen om allergieën en astma in de toekomst te voorkomen.

Erika von Mutius

Professor Erika von Mutius doet binnen dit internationale consortium onderzoek naar de beschermende werking van boerderijstof en minimaal bewerkte melk. Ze zegt: ‘We zijn bezig om een behandeling te ontwikkelen die astma en allergieën in de toekomst kan voorkomen. De onderzoeksresultaten zijn bemoedigend.’ Onze studie heeft inmiddels aangetoond dat kinderen die op familieboerderijen zijn opgegroeid, tot in de vroege volwassenheid een betere bescherming hebben tegen allergieën en astma. Dat komt door de verscheidenheid aan micro-organismen die ze bevatten: die stimuleren de afweer van het lichaam.

Von Mutius sprak vorige week over dit onderzoek tijdens een symposium met allergie-experts in Schotland. De bevindingen zijn gepubliceerd in een onlangs verschenen artikel in de Britse krant The Guardian.