Nieuws

 • Algoritme Allergie

  Nieuw algoritme kan allergie bij kinderen vaststellen

  Een nieuw algoritme kan met behulp van kunstmatige intelligentie allergie bij kinderen vaststellen. Het algoritme doet dit op basis van DNA uit neuscellen die zijn afgenomen met een neusswab. Door naar slechts drie plekken in het DNA te kijken kan het algoritme vaststellen of een kind een allergie heeft.

  Lees meer
 • Tim Wolfs

  Stamcellen helpen onrijpe longen op weg

  Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben vaak problemen met hun longen. Kunnen stamcellen helpen om hun beschadigde longen te repareren? Bioloog Tim Wolfs onderzoekt het met steun van Longfonds.

  Lees meer
 • Danya Muilwijk

  Q-Life app geeft inzicht in hoe het écht gaat

  Wat vinden mensen met een longziekte belangrijk in hun leven? Dat is voor iedereen weer anders. Daarom bedacht arts-onderzoeker aan het UMC Utrecht Danya Muilwijk een app. Zo hoopt ze beter te zien of mensen echt iets aan hun behandeling hebben.

  Lees meer
 • Evelyn Brakema

  Strijden tegen COPD in arme landen

  Ook in armere landen hebben veel mensen COPD. Daar is – naast roken – koken en stoken met open vuurtjes een belangrijke oorzaak voor de ziekte. Alleen weet de bevolking dat vaak niet. Daar wil onderzoeker Evelyn Brakema iets aan veranderen.

  Lees meer
 • Carla Kim

  De mini-long: nieuwe resultaten

  Zo klein als hij is, zoveel hoop geeft hij honderdduizenden Nederlanders met longschade: de mini-long. Hij groeit in het laboratorium uit stamcellen en is niet groter dan een speldenprik, maar wel heel belangrijk. Prof.dr. Carla Kim, Boston Children's Hospital: 'Nieuwe inzichten volgen elkaar snel op!'

  Lees meer
 • meisje verkouden astma

  Uniek immunologisch onderzoek brengt behandeling dichterbij

  Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld. Denk aan astma, allergieën en COPD. Om ervoor te zorgen dat het afweersysteem gezond wordt én blijft, hebben verschillende organisaties, waaronder Longfonds, een onderzoeksprogramma opgezet. Er is niet gekeken naar één specifiek ziektebeeld, maar naar de achterliggende oorzaak: de fout in het immuunsysteem. Dit versnelt de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verschillende aandoeningen.

  Lees meer
 • Biologicals, vaccinatie

  Voordelen van het thuis toedienen van ‘biologicals’

  Bepaalde typen ernstig astma zijn te behandelen met ‘biologicals’. Dat zijn medicijnen die (voor een deel) zijn gemaakt van natuurlijke eiwitten. Ze remmen een stap in het ontstekingsproces waardoor je minder klachten kunt krijgen. Voor toediening moet je naar het ziekenhuis. Een groep internationale wetenschappers onderzochten hoe patiënten het ervaren om de biologicals zelf thuis toe te dienen.

  Lees meer
 • Erika von Mutius

  Hoeveel is er nodig? De beschermende kracht van boerderijmelk

  Boerderijmelk kan jonge kinderen beschermen tegen astma. Prof.dr. Erika von Mutius (Ludwig-Maximilians Universiteit, Duitsland) leidt een uniek onderzoek met kinderen. Ze wil graag ontdekken hoe de bescherming werkt en hiermee beschermende melkproducten maken. ‘Ondanks de tegenslagen ben ik onder de indruk van de vooruitgang die ik zie.’

  Lees meer