Kruimelpad

Updates

 • Ding mee naar de Sterk Participatie Prijs

  Onderzoekers die patiëntenparticipatie een wezenlijk onderdeel maken in hun onderzoek, kunnen ook in 2021 meedingen naar de Sterk Participatie Prijs. Meedingen kan vanaf vandaag.

  Lees meer >
 • Gezondere longen voor te vroeg geborenen

  Ze zijn in hun eerste levensjaren vaker ziek: kinderen die te vroeg geboren zijn. Daardoor raken hun longen soms beschadigd. Bacteriedeeltjes kunnen dit misschien voorkomen. Kinderarts en onderzoeker Gerdien Tramper zoekt uit hoe dit zit.

  Lees meer >
 • Meer lucht door warmte

  Door de luchtwegwand van de long te verwarmen, hebben mensen met ernstig astma minder klachten. Longarts Peter Bonta deed onderzoek naar deze behandelmethode.

  Lees meer >
 • Jacht op de bombrief

  Bij COPD gaan de longen kapot. Maar wat is de oorzaak van die schade? Onderzoeker Sabine Bartel denkt dat de longcellen bij COPD een soort bombrief bij zich hebben. Ze wil het briefje ontcijferen om de bom onschadelijk te maken.

  Lees meer >
 • De link tussen astma en ontsporende cellen

  Een onschuldige verkoudheid kan bij mensen met astma leiden tot longaanvallen. Onderzoeker Ralph Stadhouders zoekt naar de oorzaak van deze longaanvallen. Hij denkt dat een bepaalde cel misschien wel de grote boosdoener is.

  Lees meer >
 • Onderzoek om longschade te stoppen bij mensen met COPD

  Onderzoeker Simon Pouwels werkt aan een ‘rem’ voor een te druk alarmsysteem in de longen. Voor zijn onderzoek ontving hij van Longfonds de Junior Investigator-subsidie.

  Lees meer >