Nieuws

Nieuws - 9 items
 • DLC 2024

  Dutch Lung Congress op 27 en 28 juni

  Het Dutch Lung Congress vindt dit jaar plaats op 27 en 28 juni in Utrecht. Op het tweedaagse congres brengen longartsen en longonderzoekers elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in longonderzoek.

  Lees meer
 • Jongens bushalte

  Hoe schadelijk is meeroken in de buitenlucht?

  Iemand in jouw buurt rookt een (e-)sigaret. Hoeveel kwaad kan dit als je buiten bent? Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat dit minder onschuldig is dan veel mensen denken: óók in de buitenlucht adem je nicotine in. Dit ‘meeroken’ is schadelijk voor je longen, hart en bloedvaten.

  Lees meer
 • Ben Marsland

  Hoop op een nieuw astmamedicijn

  Een nieuw onderzoeksconsortium richt zich op de ontwikkeling van een kansrijk geneesmiddel tegen astma. Longfonds wil de ontwikkeling van dit mogelijke geneesmiddel versnellen. Daarom geeft het een PPS-subsidie van Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health aan Monash University, het Leids Universitair Medisch Centrum en een start-up.

  Lees meer
 • Frances Handoko - de Man

  Duiken in een mysterie

  Bij een hoge bloeddruk in de longvaten werkt het hart minder goed. Als deze aandoening: pulmonale hypertensie (PH), niet wordt behandeld, is het levensbedreigend. Helaas is de oorzaak ervan nog voor een groot deel een mysterie. En dat wil professor Frances de Man veranderen.

  Lees meer
 • Subsidietoekenningen 2023

  Drie subsidies toegekend voor longonderzoek

  Longfonds blijft investeren in essentieel longonderzoek. Daarom reikten we weer verschillende subsidies uit aan veelbelovende onderzoekers. In 2023 zijn twee talenvolle jonge onderzoekers beloond met de ‘Junior Investigatorsubsidie’. Eén onderzoeks-consortium is beloond met de PPS-toeslag.

  Lees meer
 • Mini-organen

  Mini-organen bieden inzicht in aangeboren aandoeningen

  Het is wetenschappers gelukt om stamcellen uit de late zwangerschap te laten uitgroeien tot mini-organen. Dit maakt het mogelijk om de ontwikkeling van baby’s in de late zwangerschap in de toekomst beter te volgen en mogelijk in een vroegtijdig stadium te helpen.

  Lees meer
 • Ralph Stadhouders

  Inzicht in longaanvallen bij ernstig astma

  Mensen met astma kunnen door een onschuldige verkoudheid al een longaanval krijgen. De cellen die normaal gesproken virussen bestrijden, gedragen zich bij hen anders. Ralph Stadhouders onderzocht wat de relatie is tussen astma en die ontspoorde cellen.

  Lees meer