Beleid menselijk materiaal

Longfonds houdt zich aan richtlijnen als het gaat om haar steun aan onderzoek. Zo is Longfonds aangesloten bij de brancheorganisatie van goede doelen. De VFI heeft richtlijnen die Longfonds onderschrijft. Daarnaast zijn er nationale richtlijnen voor wetenschappelijk onderzoek. Longfonds heeft deze richtlijnen gebruikt voor het opstellen van het beleid voor wetenschappelijk onderzoek met menselijk materiaal.

Stamcellen in het lab

Voor het afnemen van menselijk materiaal van patiënten en proefpersonen (onder andere weefsel, bloed, sputum) ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, is toestemming nodig van een Medisch-Ethische Commissie. Gebruik van menselijk materiaal voor wetenschappelijk onderzoek houdt uiteraard in dat hiermee zorgvuldig wordt omgegaan.

Code Goed Gebruik

De 'Code Goed Gebruik' van de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen vormt de huidige richtlijn in relatie tot het gebruik van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek, voor zover dit niet is afgedekt door een toestemming van de Medisch-Ethische Commissie. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van menselijk materiaal, verkregen na een operatieve ingreep.

De 'Code Goed Gebruik', toelichting en verdere informatie is te verkrijgen via de website van de FMWV. De onderzoekers worden geacht de 'Code Goed Gebruik' te onderschrijven en binnen het voorgestelde onderzoek de aangegeven richtlijnen te volgen.

 

Terug naar 'Onderzoeksbeleid'

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden