Onderzoeksbeleid

Longfonds subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar longziekten. Wetenschappelijk onderzoek is essentieel bij het voorkomen, genezen en behandelen van longziekten. Daarom stellen we jaarlijks tenminste 25 procent van de bruto inkomsten beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoeker

Wetenschap is de basis

Longfonds is één van de grootste private financiers van longonderzoek in Europa. Longfonds werkt nationaal en internationaal aan ruim 40 onderzoeken tegelijkertijd. We richten ons daarbij aan deze onderzoeksthema's:

Om onze dromen te realiseren, brengen we topwetenschappers samen. We hebben grote doorbraken gerealiseerd. In ruim 60 jaar maakte Longfonds een groot verschil in wetenschap longonderzoek: er kwamen nieuwe behandelingen en medicijnen, patiënten kregen een stem in onderzoek en revalidatie bij longziekten verbeterde.

Voor al het onderzoek geldt dat het relevant moet zijn voor longpatiënten. Patiëntenperspectief en de betrokkenheid van patiënten in wetenschappelijk onderzoek blijft daarom een belangrijk aandachtspunt.

Wetenschappelijke Advies Commissie

Subsidies worden toegekend aan onderzoeksprojecten met de hoogste wetenschappelijke kwaliteit en met de hoogste relevantie, zowel voor de maatschappij als voor de patiënt. Longfonds werkt hiervoor met een peer-review beoordelingssysteem. De wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek is leidend in de beoordeling. Daarnaast weegt de relevantie voor de maatschappij- en patiënten mee. Aan de hand van (inter)nationale beoordelingen van referenten, adviseert de Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC) het bestuur van Longfonds. De WAC bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende wetenschappelijke disciplines en uit patiënten.

Meer informatie

 • Onderzoeksbeleid

  Achtergrond onderzoeksbeleid

  Voor al het onderzoek geldt dat het relevant moet zijn voor longpatiënten. Patiëntenperspectief en de betrokkenheid van patiënten in wetenschappelijk onderzoek blijft daarom een belangrijk aandachtspunt.

  Lees meer
 • Stamcellen in het lab

  Beleid menselijk materiaal

  Longfonds houdt zich aan richtlijnen als het gaat om haar steun aan onderzoek. Zo is Longfonds aangesloten bij de brancheorganisatie van goede doelen. Én hebben we de nationale richtlijnen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt voor het opstellen van het beleid voor wetenschappelijk onderzoek met menselijk materiaal.

  Lees meer
 • Kind bij arts

  Beleid patiëntgebonden onderzoek

  Longfonds is aangesloten bij de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI), de brancheorganisatie van goede doelen. We hebben de richtlijnen voor nationaal wetenschappelijk onderzoek gebruikt voor het opstellen van het beleid voor wetenschappelijk patiëntgebonden onderzoek.

  Lees meer
Microscoop

Beleid proefdiergebonden onderzoek

Longfonds houdt zich aan richtlijnen als het gaat om haar steun aan onderzoek. Zo is Longfonds aangesloten bij de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI), de brancheorganisatie van goede doelen. Én hebben we de richtlijnen voor nationaal wetenschappelijk onderzoek gebruikt voor het opstellen van het beleid voor wetenschappelijk onderzoek met proefdieren.

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden