Patiëntparticipatie

Patiëntparticipatie is het betrekken van mensen met een longziekte bij je onderzoek. Niet als proefpersoon, maar als gesprekspartner. Mensen met een longziekte kunnen door hun ervaring veel betekenen voor wetenschappers. Niemand kent zijn longziekte namelijk beter dan de patiënt zelf. Patiënten voegen dan ook waardevolle informatie toe waardoor de relevantie van je onderzoek toeneemt.

English translation
Hand op schouder

Patiëntparticipatie is: 
‘De deelname van patiënten(organisaties) aan onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg als partner naast wetenschappers, beleidsmakers en professionals. Hierbij wordt de unieke ervaringsdeskundigheid van patiënten(organisaties) benut met als doel de relevantie en de kwaliteit van onderzoek, zorg en leven voor de patiënt te vergroten’.

In deze video, gemaakt door ZonMw, vertellen onderzoekers over het nut van patiëntparticipatie.

Met patiëntparticipatie wordt dus niet de inzet van patiënten als proefpersonen tijdens onderzoek bedoeld, maar het inzetten van hun perspectief. Dit perspectief kan gebruikt worden om bijvoorbeeld te bepalen welke problemen patiënten ervaren en welke oplossingen zij wensen. Hiermee kan onderzoek verbeterd worden, en neemt de relevantie van het onderzoek voor de patiënt toe.

Meer informatie over patiëntparticipatie vind je hier.

Meer informatie

 • Iep en kinderlongarts

  Voordelen patiëntparticipatie

  Het betrekken van mensen met een longziekte als gesprekspartner bij je onderzoek heeft veel voordelen. Zij kunnen door hun ervaring namelijk veel betekenen voor wetenschappers want niemand kent zijn longziekte beter dan de patiënt zelf. Hierdoor neemt de relevantie van je onderzoek toe.

  Lees meer
 • Meisje bij arts

  Hoe betrek ik de patiënt?

  Je kunt patiënten op verschillende manieren betrekken in wetenschappelijk onderzoek. Denk aan het toesturen van een vragenlijst, in gesprek gaan met patiënten tijdens een focusgroep, of het oprichten van een patiëntenadviesraad.

  Lees meer
 • Onderzoek

  Waar moet ik rekening mee houden?

  Bij het betrekken van mensen met een longziekte als gesprekspartner bij je onderzoek zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog vragen hebben: Longfonds helpt je hier graag bij.

  Lees meer
iPad

Voorwaarden patiëntparticipatie subsidieaanvraag

Longfonds stelt minimumeisen aan patiëntparticipatie om in aanmerking te komen voor subsidies. Klik op onderstaande link om achtergrondinformatie te vinden over patiëntparticipatie bij onderzoek. Deze informatie helpt je bij het concretiseren en toepassen van de voorwaarden.

Lees meer
Onderzoeker met microscoop

Voorbeelden geslaagde participatie

In de afgelopen jaren heeft het betrekken van patiënten van het begin tot het eind bij onderzoek geleid tot mooie resultaten. De relevantie van die onderzoeken nam toe. We delen graag enkele mooie voorbeelden met je.

Lees meer
Wetenschapper met tablet in de hand

Sterk Participatie Prijs

Onderzoekers die patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel maakten in hun onderzoek, dongen mee naar de Sterk Participatie Prijs. Met deze belangrijke prijs wil Longfonds onderzoekers uit het longenveld stimuleren om in meerdere fasen van hun onderzoek patiënten als partner te betrekken.

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden