Voordelen van het thuis toedienen van ‘biologicals’

Bepaalde typen ernstig astma zijn te behandelen met ‘biologicals’. Dat zijn medicijnen die (voor een deel) zijn gemaakt van natuurlijke eiwitten. Ze remmen een stap in het ontstekingsproces waardoor je minder klachten kunt krijgen. Voor toediening moet je naar het ziekenhuis. Een groep internationale wetenschappers onderzochten hoe patiënten het ervaren om de biologicals zelf thuis toe te dienen.

Biologicals, vaccinatie

Voordelen

Als je voor een behandeling met biologicals in aanmerking komt, krijg je het medicijn via een infuus óf via een prik onder je huid. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis. Welke manier wordt gebruikt en hoe vaak het medicijn moet worden toegediend, hangt af van welke biological je krijgt. Wetenschappers wilden weten hoe het zelf thuis toedienen van het medicijn wordt ervaren. Ze ontdekten in hun onderzoek dat de voordelen van het thuis toedienen van biologicals zwaarder wegen dan de ongemak en de bijwerkingen die dit met zich meebrengt. Wél bevelen ze aan dat de patiënten hier goed bij ondersteund en begeleid moeten worden.

Kan ik behandeld worden met biologicals?

Biologicals zijn alleen beschikbaar voor mensen met een bepaald type ernstig astma. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Of dat zo is, ligt aan het soort astma dat je hebt en hoe ernstig je astma is. Overleg met je longarts of deze behandeling voor jou een optie is.