Sneller en goedkoper een vaccin voor het RS-virus
Kinderen eenvoudig beschermen tegen het RS-virus. Dat hoopt Natalie Mazur te bereiken met haar door Longfonds gesteunde onderzoek. De manier waarop zij onderzoek doet is baanbrekend, want het versnelt geneesmiddelenonderzoek wereldwijd, én maakt het veel goedkoper.
Het RS-virus
Na malaria is het RS-virus wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij zuigelingen. In Nederland belanden jaarlijks tweeduizend besmette kinderen in het ziekenhuis. Tweehonderd van hen hebben beademing nodig. Het huidigemiddel om het RS-virus te voorkomen is duur, niet kindvriendelijk: toediening gebeurt met een prik. Arts-onderzoeker op de kinderafdeling van het UMC Utrecht Natalie Mazur bedacht een manier om het RS-virus tegen te houden in de neus. Als alles goed gaat bespaart dit nieuwe vaccin 99 procent van de kosten. Bovendien gebeurt toediening veel eenvoudiger met neusdruppels.
Baanbrekende methode
'We infecteerden volwassenen in het ziekenhuis met het RS-virus. Thuis gingen ze in quarantaine en dagelijks haalden we, onder strikte omstandigheden, samples bij ze op' zegt Natalie Mazur.
‘Gecontroleerde humane infectiemodel’
‘Als het lukt om met de neusdruppels kinderen over de hele wereld te beschermen tegen het RS-virus, zou dat geweldig zijn. Maar de manier waarop dit onderzoek is gedaan, is misschien nog wel baanbrekender’ zegt Natalie Mazur. ‘Het is een manier om veel sneller en goedkoper geneesmiddel te ontwikkelen. We werkten namelijk volgens het ‘gecontroleerde humane infectiemodel’, waarbij we mensen in de thuissituatie volgden.
'Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat deze methode kan, dat het veilig is en dat het werkt’
Mensen expres ziek maken
‘Het is heel spannend om mensen te infecteren met een virus: ziek te maken dus, en ze dan de samenleving in te laten gaan’ zegt Natalie Mazur. ‘Om dat te doen moet je een hele goede wetenschappelijke reden hebben. Het mocht in dit geval omdat we de risico’s heel goed kunnen inschatten. Wij hebben heel goed in dit onderzoek moeten laten zien dat het risico dat we nemen nihil is. Dus dat het veilig is om mensen dan ook naar huis te laten gaan. En het is baanbrekend dat dat gelukt is! We werken nog aan de resultaten uit dit onderzoek. Ik kan hierover nu nog niks delen, maar dat zullen we zo snel als mogelijk doen.’
Tekst: Judith Langeland