Geneesmiddel voor COPD stap dichterbij

Met een grote subsidie kan het baanbrekende onderzoek naar een geneesmiddel voor mensen met COPD de volgende fase ingaan. Eerder ontdekte prof. dr. Reinoud Gosens een nieuw geneesmiddel dat cellen in de mini-long kan laten groeien. Nu wordt ernaar toegewerkt om de werkzaamheid en de veiligheid van dit geneesmiddel verder te onderzoeken.

Onderzoeker met microscoop

Drie stappen

COPD is een chronische longziekte die nog niet kan worden genezen. De ontdekking dat een nieuw geneesmiddel longweefsel kan herstellen in de mini-long en in muizen, is dus een grote doorbraak. Er moeten eerst een paar essentiële stappen worden doorlopen voordat de onderzoekers het geneesmiddel in mensen met COPD kunnen testen. Zo worden de mogelijke bijwerkingen van het geneesmiddel nauwkeurig onderzocht. De werkzaamheid en de stabiliteit van de geneesmiddelen wordt verbeterd. En tenslotte wordt het geneesmiddel geschikt gemaakt voor toediening met een inhalator. Vooruitlopend op deze stappen, is de bedrijfspartner van dit onderzoek al bezig met het voorbereiden van het klinische onderzoek. 

Reinoud Gosens

Internationale samenwerking

De onderzoeksgroep van Reinoud Gosens aan de Rijksuniversiteit Groningen maakt deel uit van Longfonds' internationale Consortium Longweefselherstel (BREATH). De resultaten uit dit samenwerkingsverband hebben bijgedragen aan de ontdekking van dit geneesmiddel.

Lees meer

Belang van dit onderzoek

Er zijn in Nederland zo’n 600.000 mensen met COPD. Wereldwijd is COPD doodsoorzaak nummer drie, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het geneesmiddel waar de onderzoekers aan werken zou het eerste zijn dat beschadigde longen van mensen met COPD kan herstellen. Lukt dit, dan betekent dat een enorme verbetering van de kwaliteit leven. Ook het financiële belang voor de maatschappij is groot. De zorguitgaven door COPD zijn ongeveer achthonderd miljoen euro op jaarbasis in Nederland. Een geneesmiddel dat de voortgang van de ziekte afremt, kan grote impact hebben op die maatschappelijke kosten.

Veelbelovend

Mededirecteur prof. Erik Frijlink zegt over dit onderzoek: ‘in mijn jaren bij de afdeling Farmacie heb ik veel nieuwe geneesmiddelconcepten zien ontstaan, maar dit initiatief springt er echt uit vanwege de potentie om uiteindelijk beschikbaar te komen voor patiënten.’ Longfonds kende aan dit onderzoek de PPS-toeslag toe, een bedrag van 365.000 euro. Deze toeslag is beschikbaar gesteld door de Topsector Life Sciences & Health aan Longfonds, ter stimulatie van publiek-private samenwerkingen. In dit onderzoek werken ervaren toponderzoekers vanuit verschillende disciplines al langer succesvol met elkaar samen. Er is een bedrijf opgericht door de Rijksuniversiteit Groningen, MimeCure BV, dat voorziet dat het geneesmiddel straks bij de patiënt terechtkomt. Het is een goed teken dat ook financiers, zoals Pharma Connect Capital, zich bij dit onderzoek hebben aangesloten.

Tekst: Judith Langeland