Professor Pieter Hiemstra met emeritaat

Pieter Hiemstra, hoogleraar Respiratoire celbiologie en immunologie aan het LUMC en hoofd van het PulmoScience Lab Leiden, gaat met emeritaat. Hij heeft in zijn jaren als hoogleraar ontzettend veel voor het longonderzoeksveld en voor Longfonds betekend.

Pieter Hiemstra

Pieter Hiemstra studeerde Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan het LUMC op het gebied van immunologie. Vervolgens werkte hij bij de afdeling Infectieziekten en volgde hij een postdoctorale opleiding aan de University of California, Los Angeles (UCLA). 

Ambassadeur

Hiemstra’s onderzoek richt zich op fundamenteel en translationeel onderzoek naar COPD, astma en longkanker. Dat deed hij in begrijpelijke taal. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de interactie tussen immuuncellen en structurele cellen in de long, wat essentieel is voor het begrijpen van de manier waarop ontstekingen leiden tot veranderingen in de luchtwegen en verminderde longfunctie. Zijn fundamentele onderzoek richt zich met name op de rol van de aangeboren immuniteit. Voor Longfonds was hij een ambassadeur die de deur openzette voor samenwerking met zowel nationale als internationale wetenschappers. 

Wetenschappelijke Adviescommissie

Van 2008 tot 2019 was Pieter Hiemstra lid van Longfonds’ Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC), waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Deze rol vulde hij op een bijzonder integere manier en maakte hem een belangrijk adviseur van Longfonds op het gebied van onderzoeksbeleid. In deze periode leverde hij een onmisbare bijdrage aan het initiëren van LONGFONDS | Accelerate. Door zijn verbindende optreden heeft hij Longfonds geholpen dit internationale onderzoeksprogramma om astma te voorkomen en beschadigd longweefsel te herstellen op te starten. 

Longdagen

In 2012 was Pieter Hiemstra één van de grondleggers van de Longdagen, het huidige Dutch Lung Congress. Een wetenschappelijk congres voor zorgprofessionals, wetenschappers, algemeen publiek en mensen met een longziekte. Onder zijn leiding groeide de Longdagen destijds uit tot een congres met ruim 1.200 bezoekers. 

Belangrijk longonderzoek

Als onderzoeker was hij betrokken bij tal van door Longfonds gefinancierde onderzoeken. Zo onderzocht hij de rol die epitheelcellen spelen bij astma en was hij al heel vroeg betrokken bij de ontwikkeling van de long-op-chip. Belangrijke onderzoeken die bijgedragen hebben aan het verbeteren van de kennis over longziekten en aan de vooruitgang in mogelijkheden om deze ziekten te onderzoeken. 

Patiëntparticipatie

Pieter Hiemstra hecht veel belang aan patiëntparticipatie. Hij zet daarmee de lijn van Peter Sterk door en gaf, tijdens vergaderingen, nadrukkelijk ook ervaringsdeskundigen het woord. Hij gaf veel aandacht en ruimte aan jong onderzoekstalent en ondersteunde vele jonge onderzoekers gedurende hun carrière. Hermelijn Smits - nu hoogleraar aan het LUMC - is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast is Pieter Hiemstra een vervend fietser. Zo fietste hij voor Longfonds mee in de Dam tot Dam Fietsclassic 2017. 

We bedanken Pieter voor zijn tomeloze inzet voor het longonderzoeksveld, voor zijn grote betrokkenheid bij Longfonds en vooral voor de fijne samenwerking.