Prijs voor onderzoekers die patiënten betrekken

Sterk Participatie Prijs

De Sterk Participatie Prijs is terug! Met deze belangrijke prijs wil Longfonds onderzoekers stimuleren om in alle fasen van hun onderzoek patiënten als partner te betrekken. De prijs bedraagt 5.000 euro en start tegelijk met de call for abstracts van het Dutch Lung Congress.

Wetenschapper met tablet in de hand

Met het prijzengeld kan de onderzoeker de betrokkenheid van mensen met een longziekte in onderzoek vergroten. Maar het geld kan ook gebruikt worden voor training op gebied van patiëntparticipatie of voor het publiceren in open acces tijdschriften. Ook onderzoekers die hun onderzoek in 2023 hebben afgerond worden van harte uitgenodigd om mee te dingen naar deze prijs.

Meedoen

De planning loopt gelijk met de call for abstracts voor het Dutch Lung Congress. De call liep van eind januari tot 30 april 2024. 

Procedure

  • Als je een abstract indient voor het Dutch Lung Congress, kun je gelijk meedoen aan de Sterk Participatieprijs. Het deelnameformulier, ook te vinden op de site van het Dutch Lung Congress, mag gestuurd worden naar research@longfonds.nl.
  • Lees de volledige voorwaarden voor deelname.
  • Aanvragen  worden beoordeeld door mensen met een longziekte, een wetenschapper met hart voor patiëntparticipatie en de researchcoördinator van Longfonds.
  • De prijs wordt uitgereikt tijdens het Dutch Lung Congress (27 en 28 juni 2024)

Patiënten betrekken

Het betrekken van mensen met een longziekte bij onderzoek is een belangrijk speerpunt van Longfonds. Zij kunnen door hun ervaring veel voor het onderzoek betekenen. Ze zijn een belangrijke gesprekspartner, want mensen met een longziekte weten precies hoe het is om te leven met een longziekte; ze zijn ervaringsdeskundig. Ervaringsdeskundigen kunnen een actieve rol spelen bij de opzet, begeleiding en rapportage van het onderzoek. Een rol die verder gaat dan informeren en raadplegen van patiënten, een rol die dichter ligt bij adviseren, meebeslissen en gedeelde regie. Patiëntvertegenwoordigers van Longfonds zijn geschoold. Lees hier meer over patiëntenparticipatie en hoe patiënten te betrekken bij jouw onderzoek. Ook bij ZonMw en de speciaal met- én voor onderzoekers ontwikkelde Kickstarter is veel informatie te vinden over patiëntparticipatie.

De prijs, die in 2024 na een jaar afwezigheid weer wordt uitgereikt, is vernoemd naar prof.dr. Peter Sterk. Tijdens zijn imposante carrière liet hij zien dat hij patiëntparticipatie hoog in het vaandel heeft. Een voorbeeld hiervan is het U-Biopred project.

Prof. dr. Peter Sterk legt uit wat het belang is van deze prijs:

Eerdere winnaars

Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt. Eerdere winnaars op een rijtje:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden