De Sterk Participatie Prijs

Onderzoekers die patiëntenparticipatie een wezenlijk onderdeel maken in hun onderzoek, dongen mee naar de Sterk Participatie Prijs. Met deze belangrijke prijs wil Longfonds onderzoekers uit het longenveld stimuleren om in meerdere fasen van hun onderzoek patiënten als partner te betrekken.

Wetenschapper met tablet in de hand

De prijs is vernoemd naar Prof. Dr. Peter Sterk. Tijdens zijn imposante carrière heeft hij laten zien dat hij patiëntenparticipatie hoog in het vaandel heeft. Een voorbeeld hier van is het U-Biopred project. Met het prijzengeld kan de onderzoeker de betrokkenheid van patiënt-vertegenwoordigers in zijn of haar onderzoek vergroten. Het geld kan ook worden gebruikt voor training op het gebied van patiëntenparticipatie of voor het publiceren in open acces-tijdschriften. In 2023 wordt de Sterk Participatie Prijs niet uitgereikt.

Prof. dr. Peter Sterk legt uit wat het belang is van deze prijs:

Eerdere winnaars

Tot 2022 werd de prijs vijf jaar lang jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars op een rijtje:

Voorwaarden voor deelname

De prijs is voor die onderzoeker die patiëntenparticipatie op expliciete manier heeft geborgd in zijn/haar onderzoeksproject. Dit betekent dat patiënten een actieve rol hebben bij de opzet, begeleiding en rapportage van het onderzoek. Een rol die verder gaat dan informeren en raadplegen van patiënten, een rol die dichter ligt bij adviseren, meebeslissen en gedeelde regie. Lees hier de volledige voorwaarden uit 2022 voor deelname.

Patiënten betrekken

Het betrekken van patiëntvertegenwoordigers bij onderzoek is een belangrijk speerpunt van Longfonds. Niemand kent zijn longziekte namelijk beter dan de patiënt zelf. Patiënten zijn daardoor een belangrijke gesprekspartner, omdat ze precies weten hoe het is om te leven met een longziekte. Patiëntvertegenwoordigers van Longfonds zijn geschoold. Lees hier meer over patiëntenparticipatie en hoe patiënten te betrekken bij jouw onderzoek. Ook bij ZonMw en de speciaal met én voor onderzoekers ontwikkelde Kickstarter is veel informatie te vinden over patiëntenparticipatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.

Aanmelden